Freelancer worden: Mijn verhaal: Hoe ik freelance seo-tekstschrijver werd

Freelancer worden? Voor- en nadelen op een rijtje!

(Lees ook: “Hoe freelance seo-copywriter worden: Deze 5 skills heb je nodig“)

Freelancer worden is vaak het verhaal van ‘de bluts met de buil’

Als minister Muyters het al zegt, dan zal het wel waar zijn:

“Freelancer worden past perfect in het gedachtegoed van vandaag”

Freelance network - Jasper Verelst seo copywriter
Freelance network is een platform waar je heel wat freelance-jobs kunt vinden of freelancers kunt inhuren

Hoewel ik deze stelling alleen maar kan onderschrijven, is zelfstandige zijn uiteraard ook het verhaal van de bluts met de buil. Je moet immers langer werken dan anderen en vaak dingen doen waar je niet meteen voor betaald wordt. Toch niet in geld.

Toch, wegen deze ‘nadelen’ van freelancer worden voor mij beslist niet op tegen de voordelen.

=> Uiteraard aan jou om zelf een eigen mening te vormen!

Eerst en vooral: Durf! freelancer worden

Freelancer seo-copywriter worden (of een ander soort van freelancer) vraagt naast hard werken, een zekere onbevreesdheid voor wat ‘verkeerd zou kunnen lopen’, een zekere ‘je m’en foux-mindset‘ dus.

Zelfstandige worden, je eigen baas zijn, draagt immers financiële risico’s met zich mee.

bloggers seo, freelance seo-copywriter worden
Freelancer worden is vaak een financieel avontuur

Financieel avontuur => onzeker inkomen!!

Het kan zijn (en meestal is dat ook zo) dat je niet meteen verdient wat je zou willen verdienen. Het kan zijn dat het allemaal niet lukt, en dat je ‘at the end of the day‘ met minder geld overblijft. Daar mag je dus geen angst voor hebben.

Durf jij een financieel avontuur met onzekere afloop aan? Dan heb je al meer kans om de stap te durven zetten. En daar begint het allemaal bij: Bij durven!

By the way en een groot voordeel: Voor het freelance seo-copywriter worden, moet je niet eens veel investeren. Een laptop met internet en een gsm met belwaarde is eigenlijk al voldoende

Dus…
Durf jij het aan
?
Zet je net zoals ik de stap?

Dan kan ik je alvast vertellen dat je er zoveel voor terug krijgt.

En dan heb ik het niet over het financiële. De voordelen waarover ik het hier heb, zijn voordelen die rechtstreeks invloed hebben op je dagelijkse leven, en op wie je wordt als persoon.

De voordelen hieronder van freelancer worden gaan voor mij over ‘gelukkig zijn’, wat mij betreft toch.

Voordelen als freelancer die voor mij fel doorwegen in mijn dagelijks geluk:

growth hacking betekenis
Persoonlijke groei is een van de vele voordelen van freelance seo-copywriter worden en een tijd te leven als freelancer. Je bent immers volledig op jezelf aangewezen en daardoor leer je heel veel bij.

Ik sta elke ochtend op wanneer ik dat zelf wil. => Toch lukt het me om elke dag vroeg op te staan. Eerlijk gezegd zelfs beter en met veel meer goesting dan toen wanneer ik elke morgen naar dat saaie bedrijfsgebouw moest rijden en de files moest trotseren.

Geen dagelijkse files meer dus: Wat een verademing!

Ook geen dagelijkse treinritten of busritten meer. Weg frustratie die ik voelde wanneer de trein nog maar eens te laat was of ik aansluiting met de bus miste. Weg berispingen en leesbare blikken van ‘Je bent te laat, foei!’ op kantoor.

Ik werk nu voor mezelf, en niet voor iemand die ik nog nooit gezien heb of van toeten nog blazen ken. Geen verantwoording meer afleggen aan iemand in een hogere positie: Zalig, wat een vrij gevoel!

Ik moet me niet meer aan 1001 opgelegde bedrijfsregeltjes houden die enkel dienden om mijn vrijheid in te perken en me op alle vlakken te controleren.

Ik moet aan niemand meer vragen of ik aub naar de wc mag, zoals een vijfjarige dat moet doen

Ik kies mijn (eventuele) werknemers en collega’s zelf.

De dagen vliegen voorbij. Wat een verschil met vroeger, toen ik de minuten aftelde en elke seconde zag passeren.

Ik heb meer levensenergie en voel me niet langer een zombie die door anderen geleefd wordt en al slapende door het leven gaat.

Ik heb veel meer zelfvertrouwen.

Ik ben, ja, gewoon gelukkiger als freelance seo-copywriter.

JasperVerelst.be Logo Seo Copywriter
Logo JasperVerelst.be

Waarom wilde en zou ik freelancer worden?: Mijn VERHAAL: 30’er zonder nog steeds een vaste job, werk vinden is moeilijk

Waarom ik dus besloot om freelancer te worden:

Stel: Je bent dertiger, je hebt een hogeschooldiploma in de journalistiek en enkele jaren werkervaring bij verscheidene bedrijven in verschillende sectoren op zak.

Wegens allerlei besparingen en andere onaangename externe factoren, heb je echter nog steeds geen vaste job kunnen bemachtigen.

Omdat vacatures in de sector waarin je wil werken schaars blijven, blijf je verplicht om ‘nieuwe uitdagingen’ aan te gaan. Maar goed, zo is het leven. Niet mekkeren. Verder!

Je blijft dus, na een zoveelste contract van bepaalde duur dat is afgelopen, ‘vol goede moed’ solliciteren, naar een zoveelste ‘nieuwe uitdaging’

Eindeloos solliciteren om ‘de job van je leven’ te vinden, die je waarschijnlijk toch nooit echt zal vinden

Je zet je dus aan je laptop in je veel te duur betaalde appartement of huis (dat is weer een andere discussie, maar goed), je scrollt doorheen talrijke webpagina’s met vacatures die boordevol spelfouten zitten, en je komt plots een job advertentie tegen voor een functie waarvan je denkt dat die je misschien toch minder krankzinnig zal maken dan je vorige jobs (op dat moment denk je helemaal nog niet aan freelancer worden).

‘Zoals het hoort’, stel je een mooi CV op en schrijf je een stevige, gefundeerde motivatiebrief waaruit voor de recruiters moet blijken dat de job waar je voor solliciteert, de job is die je eigenlijk altijd al wilde, waar je altijd al van gedroomd hebt.

‘Deze job is mijn bestaansreden’, zet je er bijna letterlijk in, want uit ervaring weet je dat het dat is wat ze eigenlijk willen horen (dat denk ik toch).

Je probeert ook een beetje op te vallen met je motivatiebrief, want:

Je weet intussen ook allang dat het met recruiters een beetje hetzelfde is als met secretaresses: Eens je er voorbij bent en de baas voor je krijgt, is het moeilijkste eigenlijk achter de rug. Of ook, geraak je over de hond, dan geraak je over zijn staart

Standaardmails: ‘Sorry, maar je bent niet goed genoeg, iemand anders was weer beter dan jij’

Jammer genoeg geraak je voor de zoveelste keer niet door de eerste schiftingen.

De waakhond heeft je niet laten passeren.

Zelfs je argument dat je geboren bent voor die specifieke job bij dat specifieke bedrijf, heeft niet gewerkt. Zouden ze het dan toch niet allemaal geloven?

In elk geval kreeg je dus net een zoveelste afkeurende mail in je mailbox die het nog maar eens bevestigt: Je bent niet genoeg, je kan het niet aan! Een mens zou het zelf nog gaan geloven ook …

“Je lijkt niet buitengewoon gemotiveerd voor deze saaie job” (waar)

“Je achtergrond van gecertificeerd en ervaren copywriter komt toch niet helemaal overeen met het gezochte profiel van copywriter” (niet echt waar)

“We zoeken iemand die als moedertaal 4 talen spreekt” (bestaat er dan zo iemand? OK, waar dan)

“Je hebt heel veel capaciteiten, maar er zijn anderen in wie we toch meer geloven”

“Je hebt wel ervaring, maar niet genoeg”

Je bent te oud …

(Ken je er nog?)

Enthousiast: Ik mag op gesprek!

Dan, op een dag, stoot je op een van die zeldzame vacatures die je, oprecht, aanspreken. Een vacature die zelfs in de lijn van je studies en interesses ligt.

Eropaf dus! ‘If you snooze, you lose’

Enthousiast bel je ‘het aanspreekpunt voor desbetreffende vacature’, een recruiter van Randstad. Je stuurt zoals gevraagd je cv op en enkele uren later word je per telefoon uitgenodigd voor een gesprek.

Fijn. So far, so good!

De volgende dag zit je op het afgesproken uur tegenover de Randstad-recruiter die verantwoordelijk is voor de vacature in kwestie. En dus ook voor jouw professionele toekomst. Je doet zelfzeker je verhaal en toont aan dat je studies, ervaringen en competenties volledig in de lijn liggen van het gevraagde profiel en de gevraagde functie.

Dit kan niet meer misgaan“, denk je.

De ‘Top-recruiter’ die het gewoonweg niet snapt

En dan … een zoveelste desillusie:

“De man die recht tegenover je zit en je professionele toekomst in handen heeft (je denkt op dat moment immers helemaal nog niet aan freelance copywriter worden) ziet het immers helemaal anders:

“Je lijkt wel geschikt en hebt inderdaad ervaring, maar er is eigenlijk geen rechte lijn in je cv te bespeuren. Het is alsof je niet goed weet wat je wil in je leven. Daarom heb ik nu al besloten niet met jou verder te gaan.”

Nu, ik kan je verzekeren: Als je net een uur gereden hebt om met een dergelijk argument de laan uitgestuurd te worden, dan begint een mens zich vragen te stellen. Zoals: “En waarom heb je me dan precies helemaal tot hier laten komen”? Of, “houd me tegen of ik doe ongelukken!”

Maar in de plaats zeg je: “Ik heb inderdaad al veel verschillende functies uitgeoefend, maar een vast contract zat er jammer genoeg nooit in. Het was altijd van bepaalde duur. Het is tegenwoordig niet evident om ergens permanent aangenomen te worden”.

Tevergeefs, de recruiter in spe blijkt niet onder de indruk en lijkt dit niet te willen geloven, laat staan begrijpen. Maar kan je het hem kwalijk nemen? De jonge snaak komt net van de schoolbanken en heeft nog helemaal geen idee van hoe het leven in elkaar zit. Alleen, beslist deze kwajongen wel mee over jouw toekomst. Beste Randstad, misschien eens iets om over na te denken?

Resultaat van het gesprek?

Frustratie alom.
Opnieuw.
Je wordt bijna krankzinnig.
You’re about to lose it.

Maar je druipt af, want wat kan je doen? Een recruiter de nek omwringen, staat nu eenmaal niet goed op je cv.

Met vernieuwde goede moed, want werken is de norm!

Je wil helemaal niet meer, je kan het eigenlijk allang niet meer opbrengen, maar toch ga je opnieuw op zoek. Want wat moet je anders? ‘Immers, wie niet werkt, zal niet eten’.

Daarbij denk je nog niet aan de mogelijkheid van het freelance seo-copywriter worden. Op naar de volgende dus. Kop op, want de volgende recruiter wil immers opnieuw een enthousiaste, gemotiveerde werknemer zien!

Je gaat dus weer op zoek naar een ‘boeiende job’. Want, elke dag een job uitvoeren die je eigenlijk niet wil doen, op een plaats waar je eigenlijk helemaal niet graag naartoe gaat, en de helft van je zuurverdiende centen afgeven aan een hoop onbekwame regeringsleiders die het aan de verkeerde dingen uitgeven, is nu eenmaal de norm en ‘the right thing to do‘. Geen gezaag dus, weer aan de slag!

Beu, genoeg, gedaan!

En toch … ik begon na te denken.
En ik nam een wijselijk besluit.

Deze werkzoekende dertiger was het immers grondig beu, om door zogenaamde recruiters ‘niet geschikt‘ bevonden te worden voor jobs waartoe hij ‘wel geschikt‘ was

=> Deze aanstaande seo copywriter zou er niet veel later bewust voor kiezen om niet meer af te hangen van anderen, en voor zichzelf te gaan werken, en dus freelance seo-freelancer worden.

1 groot voordeel dat ik had:

Ik wist al wat ik wilde gaan doen en ik had mezelf ook al bijgeschoold in het seo copywriting. Ik was dus niet helemaal over 1 nacht ijs gegaan.

En omdat nu ook de durf om te ondernemen waar ik het in het begin van dit blogpost over had, de durf om in de onzekerheid en het financieel avontuur te stappen, het plots won van de angst voor onzekerheid, nam ik de …

… Beste beslissing ooit: Freelancer worden!

Deze werkzoekende dertiger werd gelukkiger, door te stoppen met solliciteren en besloot om niet meer in loondienst te gaan werken en in de plaats als zelfstandig freelance seo copywriter aan de slag te gaan!

Zelfstandigheid maakt me gewoonweg een pak gelukkiger 🙂

Freelance network - Jasper Verelst seo copywriter
Ook freelance seo-copywriter worden? Op de website Freelancenetwork.be vind je alvast een heleboel opdrachten.

Geloof het, of niet, maar …

Sinds ik mijn eigen baas ben, en ook wel omdat de zaken goed gaan, ben ik een veel gelukkiger mens.

Mijn job maakt me zelfs zo gelukkig, dat ik het mijn plicht vond om deze info met jou te delen.

Immers, misschien kan ik mensen die vast zitten in hun job of die net zoals ik maar niet voorbij de recruiters geraken en geen moed meer hebben om te solliciteren, wel inspireren om te doen wat ik ook deed:

1. In jezelf kijken: Wat doe ik graag of wat kan ik goed?
2. Uitzoeken of je plan haalbaar is (laat je genoeg informeren bij instanties zoals UNIZO, ZENITO, VDAB, …
3. Is je plan haalbaar en ben je enthousiast? Zie je het allemaal goed zitten? Waar wacht je dan nog op? KNALLEN maar!

Noem het gerust puur geluk, dat ik een job heb gevonden die ik heel graag doen.
Noem me een bofkont, dat ik niet elke dag met tegenzin naar mijn werk moet.
Noem me een gelukzak, dat ik niet elke dag (veel te) vroeg moet opstaan om daarna in de file te gaan aanschuiven, of op de trein of de bus te moeten staan wachten.

!!! Maar weet wel dat het me niet in de schoot geworpen werd. Neen, dat is beslist niet het geval. Ik heb ernaartoe gewerkt en het uiteindelijk aangedurfd. En daar ben ik niet alleen (een beetje) trots op, maar ik ben er vooral blij mee. Elke dag opnieuw!

Moest je trouwens interesse gekregen hebben om ook freelance seo-copywriter te worden, in hoofd- of in bijberoep:

TIP: Volg dan net zoals ik deze betaalbate, aangename online cursus copywriting. De cursus werd opgesteld door Karel Geenen, een Nederlandse online marketeer.

TIP 2: Volg ook deze goedkope Engelstalig online seo-cursus (die ik uitgeef in samenwerking met Splash Copywriter): “How to reach page 1 in Google

Lees ook: Wat is SEO?
Lees ook: Wat is SEO-copywriting?

Leave a Reply